HVO en GVO
Op Basisschool de Kern worden lessen HVO (Humanistisch Vormings Onderwijs) en GVO (Godsdienstig Vormings Onderwijs) gegeven door gastdocenten in de groepen 5 t/m 8. Hieronder leest u kort wat er binnen de lessen wordt besproken.
Over HVO De eerste periode stond in het teken van het onderzoeken waar HVO over gaat en vijf uitgangspunten van het humanisme.
HVO gaat over jezelf: ‘Wie ben jij? Wat vind jij belangrijk?’ HVO gaat over jezelf en anderen: ‘Met wie voel jij je verbonden? Met wie heb je veel gemeen?’ HVO gaat over jezelf en de wereld: ‘Hoe denk jij over problemen in de wereld?’
HVO uitgangspunt 1 ‘Gelijkheid’: We hebben onderzocht waarin iedereen uniek is en waarin iedereen hetzelfde is (bv iedereen is geboren, is een mens, gaat een keer dood…) HVO uitgangspunt 2 ‘Natuurlijkheid’: We hebben onderzocht waarin wij op andere dingen in de natuur lijken en waarin we verschillen van de natuur (bv dat wij hele ingewikkelde dingen kunnen bedenken en maken…) HVO uitgangspunt 3 ‘Vrijheid’: We hebben onderzocht waarin de leerlingen vrij zijn om zelf dingen te bepalen en waarin anderen (ouders, leerkrachten, overheid…) dingen voor hen bepalen en hoe belangrijk een ieder het vindt om vrij te zijn. HVO uitgangspunt 4 ‘Verbondenheid’: We hebben onderzocht wat ‘afbrekers en opstekers’ voor een effect hebben op het je verbonden voelen met anderen. HVO uitgangspunt 5 ‘Redelijkheid’: We hebben onderzocht of leerlingen redenen konden noemen bij hun mening bij verschillende stellingen en of die redenen voor anderen ook redelijk klonken.
Met vriendelijke groet, Stefan Grubben Docent HVO
GVO: GVO=Godsdienstig Vormings Onderwijs: Het GVO wil kinderen laten ervaren wat het geloof in God kan betekenen, voor mensen van toen en mensen van nu. Uw kind luistert naar bijbelse en levensbeschouwelijke verhalen en gaat op ontdekkingsreis naar de betekenis. Wat heeft het verhaal ons te vertellen? Zijn er overeenkomsten met situaties in de klas, thuis of wat je ziet op het Jeugdjournaal? Uw kind ontdekt onder meer het verhaal achter de feestdagen, symbolen en rituelen in het christelijk geloof. Met speciale lesmethoden en gevarieerde werkvormen, zoals rollenspel, kringgesprek en creatieve opdrachten, inspireert de vakdocent om een eigen levensvisie te ontwikkelen. Wat vindt, voelt en gelooft uw kind? Welke waarden en normen zijn belangrijk? Aan de hand van de verhalen krijgt uw kind gereedschap om zijn of haar eigen visie te verwoorden. In de lessen leren we daarbij om respect te hebben voor anderen en hoe zij in het leven staan. Bij GVO kan uw kind op verhaal komen. Er is tijd en ruimte voor gesprekken over persoonlijke ervaringen. Dat kan gaan over ingrijpende gebeurtenissen zoals ziekte en verlies of veranderingen in de thuissituatie. Maar ook over de omgang met andere leerlingen. Hoe reageer je op onbegrip, ruzie en pestgedrag? In een sfeer van wederzijds vertrouwen kunnen de kinderen aan elkaar en de docent hun eigen verhaal vertellen. De docenten werken zorgvuldig aan een veilige lessituatie zodat alle kinderen tot hun recht komen.
Persoonlijk: Ik ben Joke Willemsen en geef op dinsdag Godsdienstig Vormings Onderwijs aan groep 5,6,7 en 8 op de Kern in Ede. In deze facultatieve lessen worden bijbelverhalen gebruikt om kinderen ermee kennis te laten maken en op zoek te gaan naar wat de boodschap van deze verhalen voor hun eigen levensvragen kan zijn. Omdat onze cultuur gebaseerd is op de christelijke traditie is het van meerwaarde voor een kind om te weten waarom er b.v. kerst, pasen en pinksteren gevierd wordt en wat geloven voor iemand kan betekenen. Ook wordt er in deze lessen aandacht besteed aan andere godsdiensten zodat er begrip en respect kan groeien voor de naaste. Kinderen denken na over wie ze zijn en hoe ze met anderen om moeten gaan, of er een God bestaat, wat iemand eraan heeft om te geloven en welke normen en waarden belangrijk zijn om samen te leven in een pluriforme samenleving. De lessen zijn niet prestatiegericht, maar vormend bedoeld. Ik geef deze lessen al tien jaar met veel plezier op verschillende scholen in Ede en Veenendaal. Ik ben later in mijn leven christen geworden en besefte dat ik wat gemist had in mijn jeugd. Ik had b.v. geen idee wie de heilige familie(bij een bezoek aan de Sagrada Famila in Barcelona) was. Daarom vind ik het zo mooi dat ik de kinderen wat mee kan geven in hun leven en ze zelf kunnen bepalen wat ze ermee doen. In mijn lessen benadruk ik altijd dat we blij en dankbaar mogen zijn dat we in een vrij land leven waar we zelf mogen kiezen of en waarin we geloven en dat vrijmoedig mogen uitdragen, dat is een kostbaar goed. Voor vragen of opmerkingen mail jokewillemsen@hetnet.nl of kijk op de site www.pcgvo.nl
|
Contactgegevens |
Basisschool De Kern
Bekijk het laatste nieuws | Onze School
Aanmelden nieuwe leerling | Voor ouders
Ziek melden |